duminică, 11 august 2013

Televizorul din buzunar
Televizorul din buzunar
Dacă în urmă cu doi ani cei care doreau să urmărească posturi TV direct pe smartphone sau tabletă nu prea aveau opţiuni, în prezent există mai multe aplicaţii care oferă utilizatorilor conţinut TV gratis
România are cel mai mare consum de internet și TV din întreaga Europă, de 18,6 ore pe săptămână, respectiv  21,6 ore pe săptămână, conform studiului MediaScope realizat luna trecută de IAB Europe. De asemenea, 95% dintre internauţii români au urmărit posturile TV online. Media în Europa este de 73%.
Smartphone-urile și tabletele sau categoria care s-a născut din combinarea celor două, așa-numitele „phablets“ cu ecrane de peste cinci inchi (12,7 cm) sunt cele mai populare dispozitive din lume.  Dacă în trecut telefoanele erau folosite exclusiv pentru apeluri și mesaje text, smartphone-urile deschid utilizatorilor o paletă largă de opţiuni.
 
Cu un smartphone poţi naviga pe internet, ai acces la reţelele sociale și e-mail, poţi captura fotografii și asculta muzică, te poţi juca jocuri care în trecut rulau pe PC-uri și, mai nou, ai TV gratis.  Există multe aplicaţii disponibile atât pentru smartphone-uri, cât și pentru tablete care permit vizionarea de posturi TV gratis, indiferent de sistemul de operare folosit.
Una dintre primele astfel de aplicaţii este Seenow. Lansată în urmă cu doi ani de Compania Direct One, această aplicaţie este disponibilă pe toate ecranele PC, tabletă, smartphone și TV. Seenow oferă streaming în timp real pentru 61 de posturi TV la preţul de 2 euro. Pe lângă posturi TV, utilizatorii au acces la filme, documentare și seriale, preţul acestora variind între 1 și 2 euro. Pe Seenow pot fi urmărite, gratuit, 11 posturi TV și se pot asculta 18 posturi de radio. Aplicaţia este instalată în peste 150.000 de dispozitive și a fost lansată, anul acesta, în Grecia și Cipru.
Mult mai multe canale TV gratuite pot fi urmărite pe platforma WWTV. Lansată în urmă cu două luni, WWTV este cel mai nou serviciu de tip online video-on-demand care oferă acces la 21 de posturi TV care pot fi urmărite în mod gratuit. Posturile TV pot fi accesate de pe orice dispozitiv fix sau mobil, ce are ca sistem de operare iOS, Android, Windows sau Mac. Pe lângă pachetul TV, utilizatorii mai au acces la 73 de filme care costă de la 1 euro până la 5,50 euro. Spre deosebire de filmele disponibile pe platformă, care pot fi vizionate la o calitate DVD de 1 Mbit/sec, TV-ul este redat în două calităţi, în funcţie de conexiunea la internet a fiecărui utilizator. Pentru smartphone-uri, playerul are integrată o componentă de adaptive streaming ce redă conţinutul doar în funcţie de viteza conexiunii la internet.
Importantă este conexiunea la internet și în cazul aplicaţiei Dolcetv.ro în sensul că doar cei care sunt clienţi Cosmote, NextGen sau Romtelecom au acces gratuit la grila TV. Aplicaţia Dolce Mobile TV a fost lansată în urmă cu un an, iar în doar două zile de la lansare devenise cea mai descărcată aplicaţie din App Store România. Aplicaţia rulează atât pe smartphone, cât și pe tabletă și este disponibilă prin  reţeaua 3G a Cosmote sau prin conexiunea Wi-Fi Romtelecom. În grila Dolce TV se regăsesc, în acest moment, 40 de canale care pot fi urmărite live, înregistrări ale unor emisiuni de știri și sportive, dar și peste 60 de scurt-metraje noi. De asemenea, în filmoteca dolcetv.ro există și aproximativ 20 de filme premiate cu  Oscar.
În luna septembrie se va lansa serviciul Orange TV și pentru smartphone-uri și tablete. Lansat la mijlocul lunii iunie, serviciul Orange TV include cel mai mare număr de canale documentare și cel mai mare număr de canale HD, peste 40, iar 26 dintre acestea nu se găsesc la alţi operatori.
Cei care vor și mai multe posturi TV pot încerca aplicaţia SPB TV. Aceasta este o aplicaţie multiplatformă care oferă acces la peste 150 de posturi de televiziune din peste 25 de ţări, însă nu și din România.

Autor: Capital
Sursa: www.capital.ro  Sambata, 3 August 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu