vineri, 6 septembrie 2013

 Dresorul câinilor poliţiști ne învaţă cum să ne apărăm de maidanezi
Dresorul câinilor poliţiști ne învaţă cum să ne apărăm de maidanezi De la un copil mic și până la un adult, indiferent de vârstă, oricine poate să cadă pradă furiei unui câine fără stăpân, și cea mai mare greșeală a așa-zișilor iubitori de animale este să-i hrănească pe la colţurile blocurilor. Așa susţine comisarul-șef Adrian Apostol, șeful Serviciului Canin din cadrul Poliţiei Capitalei, nu doar un specialist cu patalama în domeniul muncii cu aceste animale, ci și un om care de 35 de ani este stăpân de câine.
„Maidanezii hrăniţi la colţurile blocurilor sau în curţile marilor instituţii devin foarte agresivi atunci când sunt înfometaţi și prin zonă trec oameni care nu le dau de mâncare. Consideră că acei oameni nu le-au dat niciodată de mâncare și îi pedepsesc”, a explicat comisarul.
În plus, acesta susţine că dacă nu ar fi hrăniţi, câinii ar pleca în altă parte după mâncare și încet, dar sigur animalele „plantate” pe lângă blocurile din București ar dispărea.
De obicei, dacă sunt singuri câinii se feresc să atace sau fac acest lucru doar dacă sunt provocaţi sau consideră că trebuie să se apare, mai arată comisarul. Lucrurile se complică în momentul în care dăm nas în nas cu o haită de câini maidanezi.
„Orice haită are și un lider. În funcţie de caracterul liderului, așa se vor comporta toţi cei care îl însoţesc. Mare atenţie: dacă «șeful» care îi conduce are o problemă de agresivitate și haita se va manifesta la fel. Atâta vreme cât nu arăţi teamă faţă de un câine el nu va ataca. Se va feri de om. Trebuie să știţi că ei sunt într-o permanentă stare de veghe“, a mai mărturisit comisarul.
Secretul oferit de comisarul Apostol pentru a evita să fim mușcaţi este acela de a trata maidanezii cu indiferenţă, situaţie în care cei mai mulţi nu reacţionează.
„În momentul în care văd că nu sunt băgaţi în seamă, câinii, mai ales cei singuri,  nu vor reacţiona. Dacă totuși sunteţi obligaţi să treceţi printr-o zonă în care sunt mai mulţi, ar fi bine să nu fiţi singuri. Cu cât sunt mai mulţi oameni, cu atât se vor feri să atace, pentru că vor considera că sunt în inferioritate. Și nu ar trebui să vă fie frică. În momentul în care intră în contact cu un animal, automat organismul uman încearcă să se protejeze și atunci intră în acţiune instinctul de conservare cu o altă atitudine, o altă prezenţă. În acest moment începe să transpire, teama are un miros specific iar câinii simt foarte bine lucrul ăsta. Ei prin miros asociază această teamă a omului faţă de ei“, explică Apostol.
Dacă însă suntem în pericol de a fi mușcaţi, comisarul Adrian Apostol ne sfătuiește  să nu intrăm în panică și să punem între noi și câine orice obiect pe care îl avem în mână, dar mai ales să evităm ţipetele și agresivitatea.
„În primul rând, dacă aveţi o geantă ceva, o puneţi în faţa dumneavoastră. Să fie în permanenţă ceva între tine și gura câinelui. În cazul în care încearcă să te muște, să nu aibă acces direct la tine, să existe cel puţin un obstacol în faţă. De asemenea, să ţineţi minte că orice zgomot, orice ţipăt îi crește animalului agresivitatea. Dacă persoana respectivă începe să ţipe, să se agite, să ia un băţ de pe jos câinele respectiv  va considera că îl atacă și se va manifesta din ce în ce mai agresiv.
Se pare – eu am încercat chestia asta – că, dacă te lași în genunchi câinele nu te va mai ataca, pentru că ajungi la nivelul lui. Dar nu trebuie să devii agresiv. Te lași jos într-o poziţie așezată pe vine și încerci să nu te miști. Există poveștile acelea care spun că trebuie să te faci că iei o piatră de pe jos. Exclus! Animalul se va înfuria și mai tare. El atacă atunci când se simte ameninţat. Câinele are instinctul de conservare foarte bine dezvoltat. De asemenea, e bine să privim animalul în ochi și dacă se poate să mergem spre el cu o atitudine de superioritate. Câinii, repet sunt animale de haită și ele au nevoie de un lider. Dacă manifești o atitudine de lider va băga coada între picioare și te va lăsa în pace“, completează comisarul.

Autor: adevarul.ro
Sursa: adevarul.ro  Vineri, 6 Septembrie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu