miercuri, 25 iunie 2014

Cum să usuci ierburile aromate
Cum să usuci ierburile aromate
Chiar dacă vine greu, știm sigur că toamna e pe aproape. Grădina se va usca, dar ăsta nu e un motiv pentru a renunţă la plantele aromate.

Dacă nu ai suficient spaţiu în casă pentru jardiniere sau ghivece, cea mai la îndemână soluţie este să usuci frunzele.
Ce poţi să usuci?
Plantele care dezvoltă tulpini lemnoase și frunze ferme sunt mai ușor de uscat în contact cu aerul (rozmarinul, cimbrul). Cele precum busuiocul se usucă diferit pentru că frunzele conţin mai multă apă și există riscul de a dezvolta mucegai înainte de a devenit uscate.
Poţi usca practic orice plantă îţi dorești, dar cele mai folosite sunt: rozmarinul, busuiocul, cimbrul, oregano, menta, mărarul, frunzele de ţelină, pătrunjelul și leușteanul.
Cum procedezi?
Formează legături de grosime medie (cam cât poţi cuprinde între degetul mare și arătător) și înfășoară-le cu sfoară pentru gătit. Leagă bucheţelele și lasă-le să atârne într-un loc bine ventilat, dar ferit de lumina directă a soarelui.
Pentru cele mai firave ai nevoie de mult spaţiu. Întinde niște ziare pe masă, blatul din bucătărie sau într-o  cameră pe care nu prea o folosești. Pe acestea împrăștie plantuţele astfel încât să nu fie prea aglomerate. Trebuie să aibă loc să „respire”; îngrămădite nu vor avea spaţiu pentru ventilat și va apărea mucegaiul nedorit.
Cum le folosești?
Ierburile se vor regăsi în preparatele pe care le găteai de obicei, cu excepţia că acum cantitatea lor va fi redusă. Cele uscate sunt mult mai aromate decăt cele proaspete așa că, în loc de o lingură de ierburi proaspete vei folosi o linguriţă din cele uscate.
Pont: Peste iarnă crește preţul ierburilor (mai ales celor pentru supe și ciorbe – pătrunjel, leuștean) chiar dacă acestea sunt uscate și nu sunt de preferat celor proaspete. Așa că mai bine usucă-ţi singur(ă) ceea ce știi că folosești în mod preponderent.

Autor: Goodfood.ro
Sursa: www.goodfood.ro  Marti, 24 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu