miercuri, 25 iunie 2014

 Uleiul de măsline nu este bun doar în salate - Întrebuinţări surprinzătoare ale uleiului de măsline
Uleiul de măsline nu este bun doar în salate - Întrebuinţări surprinzătoare ale uleiului de măsline  Apelaţi cu încredere la cea mai bogată sursă de grăsimi mononesaturate: uleiul de măsline! Acesta păstreaza vitaminele și calităţile curative ale măslinelor și este bogat în antioxidanţi.
În sezonul cald, consumaţi zilnic o salată generoasă. Și nu uitaţi să adăugaţi în aceasta ulei de măsline, ca parte a unei alimentaţii sănătoase.
“Uleiul de măsline, uleiul de rapiţă, deci uleiurile mononesaturate și polinesaturate care sunt foarte bune, dar în general din orice tip de ulei, două linguri de ulei într-o salată este absolut necesar”, spune dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog. În felul acesta, uleiul de măsline permite absorbţia de către organism a vitaminelor liposolubile.

“Fosfolipidele intră în structura membranelor celulare. Lipidele sunt un fel de vectori ai vitaminelor liposolubile”, spune dr. Antonela Burlacu.

Este vorba despre vitaminele A, D, K și E, adică antioxidanţi extrem de puternici, vitali pentru sistemul imunitar. Și chiar dacă vă aflaţi la cură de slăbire, nu rataţi cele două linguri zilnice de ulei de măsline. Vă asigură în plus un tranzit intestinal normal, extrem de important pentru vă păstra sănătatea și pofta de viaţă. Și încercaţi să-l consumaţi proaspăt, fără a-l supune transformărilor termice.
“Are un punct de fierbere ridicat, peste 180 de grade, dar asta nu înseamnă că este sănătos să prăjim în el, este bine să-l folosim crud, pus la finalul preparării alimentelor”, spune dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet și nutriţie.
În felul acesta, puteţi profita la maximum de beneficiile unui aliment premium care asigură sănătatea întregului organism.
“Știinţific este dovedit ca fiind cel mai sănătos ulei vegetal - prin rezultatele pe care le are populaţional dieta mediteraneană, care folosește exclusiv ulei de măsline -pe boli cronice, alzeimer, cancer, inflamatii”, spune dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet și nutriţie.

Dacă aveţi valori crescute ale colesterolului în sânge, uleiul de măsline se constituie drept un medicament.
“Ne scade colesterolul rău, LDL, fără a-l scădea și pe cel bun cum se întâmplă de mult ori cu anumite tratamente medicamentoase”, spune dr. Catrinel Macovei.

Și nu uitaţi să folosiţi uleiul de măsline și pentru piele. Substanţele pe care le conţine sunt asemănătoare în proporţie de 90% grăsimilor din tegument. Acesta este motivul pentru care vorbim și despre un ingredient cosmetic de calitate.
În cosmetică, uleiul de masline puteti să-l găsiţi atât în creme, cât și în măști pentru ten și păr. Puteti sa le cumparati sau sa va puneti creativitatea la incercare si sa va faceti singure: turnati cateva picaturi in creme, faceti masti pentru ten (galbenus de ou, o lingurita de ulei) sau pur si simplu turnati putin ulei cald pe par si lasati-l 1 ora, dupa spalati.
Dacă nu vreţi să chetuiţi prea mult pe soluţiile demahiante, uleiul de măsline este un excelent înlocuitor. Acesta îndepărtează eficient machiajul și murdăria de pe faţă, dar ajută și la catifelarea și hidratarea pielii. Este, de asemenea, o alegere ideală pentru persoanele care au pielea sensibilă și prezintă reacţii alergice la produsele cosmetice din comerţ.
De asemenea, uleiul de măsline poate fi folosit și pentru a rezolva anumite probleme casnice. De exemplu, mobila sau uneltele din lemn pot fi lustruite cu un amestec de ulei de măsline și zeamă de lămâie, mix care poate fi pus într-o sticlă cu pulverizator, petele de vopsea de pe piele ies mai ușor dacă frecăm zona cu ulei de măsline, pe care îl lăsăm să acţioneze câteva minute, putem să ungem balamalele de la uși și sertare, pentru a scăpa de scârţâitul enervant, putem da luciu frunzelor, prin pulverizarea acestora cu un amestec de apă și ulei de măsline și ne putem lustrui pantofii sau genţile din piele

Autor: Csid.ro
Sursa: www.csid.ro  Luni, 23 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu