miercuri, 25 iunie 2014

 Florile noastre preferate, toxice pentru animale
Florile noastre preferate, toxice pentru animale
Aveţi grijă ce plante aduceţi în casă, dacă aveţi câini sau pisici! Atrase de miros, de culoare sau pur și simplu în joacă, animalele de companie pot gusta din ele. Riscă probleme digestive, dificultăţi de respiraţie, vomă sau reacţii alergice.

Potrivit medicului Liviu Harbuz, plantele periculoase sunt dalia, ficusul, feriga, eucaliptul, irisul, gladiolele, usturoiul, dracena, hortensiile sau hibiscusul.
Fiecare dintre acestea are efecte toxice care, în unele cazuri, pot duce chiar la deces. Unele afectează rinichii sau ficatul, altele afectează sistemul nervos.
Chiar și unele plante me­di­cinale pot fi toxice. Printre acestea, mușeţelul, care conţine acid tanic și uleiuri volatile ce determină der­matite, reacţii alergice, vo­mă, diaree, depresie.
Frunzele și seminţele de măr și de caise pot da și ele toxicitate. Acestea conţin glicozide cianogenice ce pot provoca dificultăţi respiratorii, icter și chiar șoc.
Și, dacă nu știaţi, chiar și portocalele pot fi extrem de toxice prin conţinutul de uleiuri eterice care pot produce fotosensibilizare, diaree și depresie.
Garoafele sunt și ele pe lista neagră pentru că pot produce dermatite și probleme digestive la câine și pisică. Tot ce trebuie să faceţi este să vă asiguraţi că animalele nu au acces la aceste tipuri de plante.
Dacă au apucat să înghită și să li se facă rău, nu încercaţi să le daţi lapte sau alte leacuri băbești, ci duceţi-le de urgenţă la medic.
Pentru pisică, una dintre cele mai întâlnite plante cu efect toxic este crinul. Felinele par a fi extrem de atrase de mirosul acestuia, însă frunzele și petalele conţin compuși insolubili de oxalat de calciu care, prin ingestie, produc salivaţie excesivă, vomă, arsuri și dificultăţi de respiraţie.
Același efect îl produc și lalelele sau begoniile.

Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Marti, 24 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu