duminică, 7 septembrie 2014

Câine sau pisică? Orice ai alege, un animal de companie îţi va aduce numeroase beneficii!

Autor: Andreea Groza
Lasă fire de păr peste tot, varsă apa, împrăştie mâncarea – iată care ar fi argumentele împotriva deţinerii unui animal de casă.  În plus, există riscul să nu aveţi cu cine să-l lăsaţi dacă vreţi să plecaţi de acasă!

Vreţi să vă asumaţi responsabilitatea unui pet? Aţi văzut minusurile. Beneficiile însă le surclasează şi variază de la influenţa tensiunii arteriale, creşterea imunităţii la copii şi până la o serie de efecte psihice pozitive.

Mulţi dintre cei care au pisici spun că, atunci când le este rău, pisica li se cuibăreşte în braţe. Oamenii de ştiinţă cred că temperatura ridicată a corpului pisicii are efectul unei perne cu apă caldă şi acesta e motivul pentru care vă simţiţi puţin mai bine cu pisica alături. În plus, când toarce, produce 25 de vibraţii pe secundă şi astfel stimulează scăderea presiunii arteriale a stăpânului.

Pe de altă parte, atât câinii, cât şi pisicile reduc stresul. Dacă îi mângâiaţi, după doar 1 minut sau 2, organismul uman emană o cantitate mare de substanţe neurochimice cu efect pozitiv. Este vorba de dopamină şi serotonină. Patrupedul simte aceeaşi senzaţie de bine.

Un alt studiu corelează prezenţa unui patruped cu tensiunea arterială a stăpânului: animalele reduc hipertensiunea prin atenuarea stresului. Un studiu al unei universităţi americane arată că, dacă vă operaţi, terapia cu animale vă ajută să recurgeţi la mai puţine pilule împotriva durerii.

Împotriva grăsimilor (din sânge)
Dar poate cea mai surprinzătoare informaţie în privinţa patrupedelor de companie se referă la valorile grăsimilor din sângele stăpânilor. Astfel, persoanele care deţin un animal de companie au un nivel al colesterolului şi al trigliceridelor considerabil mai mic faţă de ceilalţi oameni.

Nu se ştie dacă mişcarea alături de animal este motivul reducerii grăsimilor din sânge sau există alte explicaţii. Iată însă o legătură între nivelul scăzut al grăsimilor din sânge şi accidentele vasculare: tot studiile au arătat că prezenţa unei pisici reduce cu 40% riscul unui accident cerebral vascular. Iar potrivit Asociaţiei americane a diabeticilor, animalele de companie simt când cantitatea de zahăr din organismul stăpânului scade şi îşi schimbă brusc comportamentul.

Pentru imunitate
În cazul în care aveţi copii, un animal de casă devine mai mult decât necesar. E adevărat, trebuie să vă asumaţi responsabilitatea pentru protejarea unei vieţi în plus. Un studiu la care au participat copii cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani a arătat că aceia care deţineau animale de companie se îmbolnăveau mai puţin şi mergeau la şcoală cu 3 săptămâni mai mult decât cei care nu trăiau acasă alături de un patruped.
Se ştie că expunerea la părul animalului încă din primii ani de viaţă reduce riscul dezvoltării unei alergii. Cercetătorii finlandezi au descoperit că micuţii care locuiesc în aceeaşi casă cu un căţel au semnificativ mai puţine probleme respiratorii şi infecţii ale urechii interne şi astfel iau mai puţine antibiotice în primii ani de viaţă. De fapt, după ce sunt expuşi afară la diverse tipuri de germeni, căţeii îi aduc în casă, iar organismul copiilor învaţă cum să facă faţă microorganismelor.
Precauţia nu strică
Atenţie însă, epiteliile sunt puternic alergene. Dacă un copil este alergic respirator şi părinţii nu ştiu încă acest lucru, prezenţa unui patruped îi va face rău. Alergiile pot fi dobândite genetic, prezenţa unui animal nu face decât să le agraveze. Şi încă un aspect: în epiteliile de la câine şi pisică se găsesc mulţi acarieni, gândacii din praful de casă. Deci şi un alergic la acarieni trebuie ferit de animale.
Avantaje pentru psihic
Studiile spun că toţi copiii care se ataşează de un câine sau de o pisică învaţă să se exprime mai bine şi să socializeze. Animalele sunt foarte bune şi pentru micuţii bolnavi de autism şi ADHD. Extinzând beneficiile spre maturitate, prezenţa unui animal de companie este excepţională şi pentru psihicul unui adult.
Se ştie că proprietarii unui câine sau ai unei pisici râd mai mult, iar când ajung acasă, se simt în centrul atenţiei. Simultan, prezenţa unui patruped vă ajută ca, în exteriorul locuinţei, să aveţi relaţii sociale mai bune.
Deţinerea unui câine sau a unei pisici este ideală pentru fortifierea sistemului imunitar al copiilor. Aceasta deoarece aduc microorganisme din afară în contact cu cei mici. Astfel, copiii nu cresc într-un mediu steril care îi sensibilizează. Însă dacă observaţi că un copil strănută lângă o pisică sau lângă un câine, mergeţi la alergolog.
Citește și:
Reguli de îngrijire a păsărilor de curte
Cele mai drăguţe pufoşenii
Îngrijirea căţeilor şi pisicilor, la orice vârstă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu