duminică, 14 decembrie 2014

Principalii viruși periculoși pentru calculator
Principalii viruși periculoși pentru calculator O listă cu viruși periculoși definitivă și irevocabilă nu poate fi realizată. Este un domeniu în care lucrurile se schimbă foarte repede și hackerii se adaptează foarte bine. Lista cu viruși periculoși este utilă când nu folosești antivirus și vrei să știi la ce să fii atent. Sau să știi ce anume îţi poate fura date online și îţi poate afecta echipamentul, scrie playtech.ro. 
Cei mai periculoși viruși sunt aceia care sunt rezidenţi în memoria computerului și nu infectează fișiere propriu-zise. Aceștia execută acţiuni, de cele mai multe ori colectează date în funcţie de anumiţi termeni de căutare. Datele colectate, parole, coduri PIN și numere de carduri, sunt trimise către un alt computer ce colectează aceste informaţii și apoi sunt vândute pe piaţa neagră. Un antivirus instalat în prealabil poate monitoriza eficient comunicarea acestor date și poate preveni la timp aceste pierderi.
Un al doilea tip de atac și nu virus este phising-ul. Acest tip de atac implică de obicei o acţiune a unei persoane care la primirea unui mail sau link pe un mediu de conversaţie, downloadează un program de dimensiuni mici și apoi îl deschide. Practic te infectezi singur pentru că ai căzut în plasa unui mesaj de la o persoană cunoscută, infectată și ea, în care îţi cere să deschizi un document sau să accesezi un link. Din acel moment te poţi trezi cu o serie de programe antivirus false care scanează PC-ul îţi spune că au găsit niște infecţii și cer bani pentru a te scăpa de ele. Aceste atacuri pot fi prevenite dacă sunteţi atenţi și verificaţi link-ul primit cu cel real dacă e vorba de un profil de facebook sau pagina unei bănci.
Virușii de tip recompensă sunt de asemenea periculoși din mai multe aspecte. Aceștia vor infecta un PC și se vor activa ori singuri ori când primesc o comandă, blocând accesul la acel PC și cerând o recompensă. Având în vedere că mulţi dintre noi avem date la care ţinem pe computer, în principal poze cu prietenii și familia, de multe ori acest tip de virus își atinge scopul. De frică să nu pierdem aceste date vom fi tentaţi să plătim cei 50-100 euro pe care îi cere virusul și să sperăm la deblocarea PC-ului. Un exemplu foarte clar este virusul Poliţia Română. Soluţia: Nu plătiţi nimic. Există posibilitatea de devirusare a PC-ului respectiv sau de recuperare a datelor la un specialist.
Virușii ce infectează fișierele reprezintă o altă problemă reală. Multe dintre aceste programe maliţioase atacă o multitudine de fișiere și le redenumesc sau le modifică proprietăţile încât să nu mai poată fi accesate. Se propagă prin intermediul dispozitivelor de stocare și se pot agăţa chiar și de atașamentele din mesajele email. Soluţia: din nou prevenţia și dacă nu a fost eficientă atunci un antivirus plătit își va face foarte bine treaba în cele mai multe situaţii.
Virușii de tip WEB sunt cei care infectează PC-ul atunci când vizitaţi o pagină web. Mai exact atunci când daţi click pe un link sau pe o reclamă de pe acea pagină. Există situaţii în care computerul poate fi infectat doar prin accesarea paginii respective și aici se pot include toate tipurile de viruși posibile. Soluţia: instalaţi un antivirus cu un firewall puternic. Acesta va preveni automat infecţia.
Ca sfaturi generale, aveţi mare grijă la link-urile dubioase. Aceste pot fi depistate ușor dacă vă uitaţi cu atenţie la adresa de email de la care a fost trimis mesajul. Dacă mesajul vine de la PayPal și adresa de mail este paypasolutions@yahoo.gr cu siguranţă este un virus sau un program maliţios. Dacă linkul provine de la un prieten pe o soluţie de chat, cel mai bine întrebaţi-l pe respectivul dacă v-a trimis linkul intenţionat, s-ar putea să nu știe nici el de existenţa lui. Nu accesaţi site-urile care din start par dubioase și mai ales nu de pe un computer de serviciu care poate afecta integritatea reţelei de la birou. Și nu uitaţi că nimic nu este gratuit, nu vă oferă nimeni o sumă de bani fabuloasă fără să faceţi nimic, nu există rude îndepărtate ale unor bogătani din Africa ce vor să transfere avuţia în conturile unor bănci europene, și aici se mai pot enumera o mulţime de situaţii similar, încheie cei de la playtech.ro.

Autor: Tvr.ro
Sursa: playtech.ro  Vineri, 28 Noiembrie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu