luni, 7 februarie 2011

Poliţia nu îţi face nimic dacă descarci filme prin DC sau torrente. Află de ce

Poliţia nu îţi face nimic dacă descarci filme prin DC sau torrente. Află de ce
Poliţia nu îţi face nimic dacă descarci filme prin DC   sau 
torrente. Află de ce Românii descarcă la greu filme și seriale de pe Internet. Unii preferă programe de genul DC sau torrentele, iar alţii se uită la filme online. Care sunt riscurile la care se expun și unii și alţii, în textul de mai jos.
Dacă descarci filme de pe DC sau torrente și te uiţi la ele în propria casa, fără să mergi în piaţa să le vinzi, nu ești luat în vizor de poliţie.

Oficiul Român Pentru Drepturile de Autor (ORDA) nu mai are drept de control asupra distribuţiei ilegale de filme pe Internet, DVD-uri sau CD-uri din 2006. „De acest lucru se ocupă acum Poliţia. Noi oferim suport și participăm la toate acţiunile lor”, ne-a declarat Marius Bejan, șef serviciu organism de gestiune colectivă ORDA.
„Drepturile titularilor de filme nu sunt foarte bine reprezentate în ţara noastră. Avocatul Maria Voican este singura care a primit împuternicire pe anumite case de producţie și atât. Noi ne putem sesiza din oficiu sau la plângeri penale”, a declarat Andreea Onică, subinspector, Direcţia de Investigare a Fraudelor, serviciul 3 de investigare a fraudelor din sfera proprietăţii intelectuale și fraudelor vamale.

“Poliţia instrumentează mai multe dosare în prezent, nu pot sa vă dau o cifră acum dar sunt dosare. Actul de descărcare a filmelor de pe Internet nu constituie infracţiune. Dacă filmele sunt descărcate și urmărite acasă cu familia nu intră sub incidenţa legii 8/1996. Numai cei care descarcă și pun la dispoziţia altora sunt pasibili cu amendă sau închisoare”, a încheiat subinspectorul Onică.
Ce spune legea
Ordonanţa de urgentă nr. 123 din 01/09/2005 pentru modificarea și completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe: Art. 1398. Constituie infracţiune și se pedepseste cu închisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amendă de la 2.500 lei  la 40.000 lei punerea la dispoziţia publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte reţele de calculatoare, fără consimţământul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtătoare de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricanţilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel încât publicul să le poată accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual.
Autor: Capital
Sursa: www.capital.ro  Sambata, 5 Februarie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu