marți, 26 aprilie 2011

Cine vrea să știe datele noastre confidenţiale

 Cine vrea să știe datele noastre confidenţiale
Cine vrea să știe datele noastre confidenţiale
Informaţiile recente potrivit cărora gadgeturile de la Apple conţin un fișier plin cu date privind locurile pe unde utilizatorii acestora au fost, au stârnit îngrijorare. Ce e de făcut?
Cei de la wired.com sunt de părere că utilizatorii de iPhone și iPad nu trebuie să-și verse furia pe telefoanele lor sau să ia un ciocan și să îl distrugă. Totuși, este bine să aibă mare atenţie ca telefonul pe care îl deţin să nu ajungă în mâinile unor oameni care prezintă neîncredere și, mai ales, mare atenţie la reţelele publice wireless de internet.
Cei de la wired.com spun că ceea ce face Apple nu este un fel de Big Brother, fapt pentru care nu există un motiv major de îngrijorare.
Apple spune că procesul de stocare a datelor a fost și este deliberat, în ideea că aduce îmbunătăţiri serviciilor de geolocalizare pe care le folosesc unele aplicaţii pentru iPhone sau iPad.
Pe scurt, dacă alegi o funcţie care să-ţi spună care sunt restaurantele din zona în care te aflii, iPhone va reţine coordonatele în care ești la momentul respectiv în eventualitatea în care mai vii pe acolo, să-ţi furnizeze datele cerute într-un timmai scurt.
Fișierul care conţine datele colecţionate se numește "consolidated.db" și există, conform celor de la wired.com, două posibilităţi de a găsi în telefon acest fișier.
Prima, cu ajutorul unei aplicaţii special create, pe care o găsiţi aici, iar a doua, mai complicată, necesită un Mac.
Click aici pentru a vedea cum să găsești fișierul cu datele tale.
Și Android "spionează"
Telefoanele mobile inteligente care utilizează sistemul de operare Android dezvoltat de Google colectează și ele date cu privire la mișcările utilizatorilor într-o manieră similară cu cea a telefoanelor iPhone de la Apple, informau ediţiile de vineri ale publicaţiilor Wall Street Journal și The Guardian.
Potrivit WSJ telefoanele HTC Android colectează informaţii cu privire la locaţia utilizatorului pe care le trimite către Google cel puţin de câteva ori pe oră. De asemenea sunt transmise informaţii cu privire la reţelele de Internet wireless din zonă.
Potrivit The Guardian, diferenţa dintre Android și Apple este că telefoanele Android stochează informaţii doar cu privire la locaţia ultimelor 50 de antene de telefonie mobilă și ultimele 200 de reţele Internet Wi-Fi pe lângă care a trecut utilizatorul, în timp ce telefoanele Apple stochează date cu privire la toate mișcările timp de un an.
Am intrat în era Big Brother?
În fiecare zi, lăsăm urme lungi de informaţii personale doar prin simplul fapt că trăim în lumea modernă. Dăm click pe pagini de internet, schimbăm canalele, trecem pe la punctele automate de încasare a taxei de autostradă, facem cumpărături cu cardul de credit și vorbim la telefonul mobil.
Companii precum Yahoo! și Google colectează cam 2.500 de detalii despre noi în fiecare lună.
"Companiile și autorităţile vor să ne identifice și să ne localizeze. Datele pe care le aruncăm în spaţiul virtual creează nenumărate cărări până la ușa noastră. Chiar dacă nu-și dai numele, e un fleac să te găsească. Un studiu a demonstrat că prin simpla declarare a sexului, a datei de naștere și a codului poștal, s-ar putea stabili cu precizie identitatea a 87% din populaţia Statelor Unite", scrie Stephen Baker, în cartea sa Numerati, apărută la Editura Publica.
Autor: Capital
Sursa: www.capital.ro  Marti, 26 Aprilie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu