marți, 12 aprilie 2011

Mobile: Numarul de megapixeli de la camera foto, pacaleala marketingului

Mobile: Numarul de megapixeli de la camera foto, pacaleala marketingului

11 aprilie 2011 | 12:38
De la lansarea primului telefon mobil si pana acum, producatorii au inclus, pe rand, diverse tehnologii care sa il transforme intr-un instrument utilizat zilnic, de catre oricine, in cat mai multe scopuri.
Mobile: Numarul de megapixeli de la camera foto, pacaleala marketingului
Daca in 2002 aparea primul smartphone cu camera foto, P800 de la Sony Ericsson, urmat in 2004 de Nokia 9500 Communicator, nici producatorii de telefoane prin satelit nu au stat de o parte: in 2006 au fost lansat primul model cu camera foto. Nu toti au fost insa incantati de aparitia telefoanelor cu camera foto: in aprilie 2004, Arabia Saudita a interzis comercializarea acestor telefoane, dar autoritatile au fost nevoite sa se recunoasca invinse si au renuntat in decembrie acelasi an.
Ecran mare, touchscreen, camera foto cu numar ametitor de mega pixeli, procesor, tastatura QWERTY fizica, toate acestea au fost pe rand sau impreuna, atuurile diverselor modele de smartphone-uri.
Ceea ce nu stiu toti insa este ca secretul unei camere foto bune, fie de telefon mobil, fie standard, nu sta in numarul de mega pixeli, desi numeroase campanii de marketing cu asta tin sa ne impresioneze.
Numarul mare de megapixeli nu este garantia unei imagini reusite. Pentru o imagine de calitate este nevoie de un senzor de imagine bun si de lentile de calitate. Daca la inceput, foarte multi producatori optau pentru lentile de plastic, pentru costuri scazute si un pret final mai mic, lucruile s-au schimbat. De la primele smartphone-uri cu camera foto, P800 de la Sony Ericsson (2002) si Nokia 9500 Communicator (2004), lucrurile au evoluat. In 2010, Nokia a scos N8, telefonul cu o camera foto de 12 MP, cu lentile Carl Zeiss si un senzor de 1/1,83 inch.
Daca mega pixeli sunt buni ca sa printam o imagine la o calitate buna (a imprimarii) si ca sa ne lasam impresionati in campaniile de publicitate, ce anume face ca o camera foto de telefon sa fie buna, cum putem face poze si, mai ales, de ce anume trebuie sa tinem cont cand vrem sa cumparam un telefon cu camera foto de top si care ar fi cele mai bune de pe piata?
In primul rand, din cauza dimensiunii reduse a senzorului CMOS, imaginea realizata cu un telefon mobil va avea intotdeauna de suferit. Asa ca trebuie sa avem grija ca macar lentilele sa fie de calitate superioara. In nici un caz nu le recomandam pe cele de plastic. Una dintre cele mai bune solutii este data de Nokia, care utilizeaza lentile Carl Zeiss.
Pentru a putea face poze si in conditii de luminozitate mai scazuta, este necesar si un blit. Si pentru ca efectul de blur este pe cat de neplacut pe atat de des intalnit, ar fi ideal ca telefonul sa aiba stabilizator de imagine sau macar un procesor puternic, care sa scurteze timpul intre declansarea aparatului si realizarea propriu-zisa a fotografiei – timp in care, cei mai multi utilizatori au tendinta de a misca mana.
Avem nevoie, asadar, de lentile de calitate, de blit, buton dedicat, stabilizator de imagine, de procesor, de zoom, de autofocus, si de software de detectare a fetei care ajuta la realizarea unor imagini mai clare, dar si de un sistem de operare care sa poata utiliza la maximum resursele si cu cat mai putine erori.
In plus, este obligatoriu ca un telefon axat pe camera foto sa aiba un slot microSD cu recunoastere a cardurilor de 32 GB, pentru un spatiu de stocare cat mai mare, si miniport USB, pentru transferul imaginilor.
Desi in 2010 nu s-a pus accentul pe dezvoltarea camerelor foto trebuie mentionata aparitia lui N8 de la Nokia, un telefon capabil sa realizeze imagini mult superioare celor realizate pana acum. De altfel, camera lui N8 se afla in top 5, alaturi de, un alt smartphone Nokia, N97 mini dar si de iPhone4, BlackBerry Torch 9800 si LG Optimus 7.
Inceputul lui 2011 a marcat insa lansarea primului smartphone cu camera foto capabila sa realizeze imagini 3D: LG Optimus 3D. Cu siguranta ca tot mai multi producatori vor incerca sa introduca aceasta tehnologie si in propriile smartphone-uri, ceea ce inseamna ca 2011 ar putea fi, din nou, anul camerelor foto la telefoane mobile sau, ca macar vom avea mai multe aparitii interesante la acest capitol.
Dar la ce bun sa un telefon performant daca trebuie sa vizitezi periodic un service? Pentru a afla care camere foto se comporta cel mai bine si nu au nevoie de interventii, am apelat la cei de la MobiTel care ne-au spus ca, in general, camerele foto au probleme doar la socuri mecanice sau la contactul cu lichide. De multe ori insa, zoom-ul optic duce la blocarea obiectivului, ceea ce necesita desfacerea telefonului si uneori chiar inlocuirea camerei. Alte probleme apar la obiectivele care sunt protejate cu capac, deoarece sistemul de culisare duce uneori la defectarea contactului care declanseaza camera. Probleme au fost intalnite si la unele modele de Samsung sau HTC cu platforma Android, care au semnalat nereguli la update-ul sistemului de operare. Printre telefoanele cu cele mai putine probleme la camera foto se numara iPhone.
De la lansare si pana in prezent, istoria camerelor de pe telefoane mobile a inregistrat momente importante, precum cel mai promovat material video filmat cu camera – executia lui Saddam – si, cu siguranta ca Internetul ar arata altfel fara aceasta inventie. Dar trebuie sa va informati in detaliu asupra specificatiilor tehnice. E nevoie de mult mai mult decat un numar mare de megapixeli ca sa ne putem lauda cu camera foto a unui telefon si sunt multe informatii pe care trebuie sa le cereti cand vreti sa achizitionati un astfel de telefon. 
sursa; ITplay.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu