joi, 26 mai 2011

Cum pot fi găsite camerele și microfoanele ascunse

Cum pot fi găsite camerele și microfoanele ascunse
Cum pot fi găsite camerele și microfoanele ascunse
În România se vând anual sute de mii de dispozitive de supraveghere. Cele mai multe dintre acestea sunt folosite în spionajul economic sau în supravegherea partenerilor de afaceri. Deși multe persoane ajung să fie paranoice în legătură cu înregistrările video sau audio, președintele Companiei de Anchete și Filaj, Mihai Belu, spune că doar în 25% din cazuri suspiciunea unui client se adeverește, iar în 40% din cazuri, după o singură scanare, se identifică un risc de securitate.
„În aceste situaţii, pentru depistarea microfoanelor și a camerelor ascunse este mai bine să se apeleze la specialiști, pentru că acestea pot fi ascunse în locuri greu accesibile și, dacă se folosesc dispozitive ieftine, este posibil ca persoanele respective să ajungă să spargă toţi pereţii fără să găsească nimic", ne-a declarat Mihai Belu.
Aparatura folosită de detectivi în depistarea dispozitivelor de spionaj costă peste 13.000 de euro și încape într-o valiză obișnuită. Această trusă conţine aparate performante pentru verificarea existenţa emisiilor pe diverse frecvenţe radio, în infraroșu, transmisii video wireless sau a altor tipuri de microfoane. Tariful pentru o astfel de operaţiune este de 400 de euro pentru 100 de metri pătraţi.
Cum au fost montate camerele video la Consiliul Judeţean Iași
Camerele de supraveghere din birourile vicepreședinţilor Consiliului Judeţean Iași, erau de producţie coreeană, fimau alb-negru și costă aproximativ 500 de dolari fiecare. Montarea lor se face destul de greu și ar fi durat circa o oră și jumătate, estimează Mihai Belu.
„În astfel de cazuri este nevoie de 6-7 oameni, iar întreaga operaţiune durează cam o oră și jumătate. Mai întâi se fotografiază locul în care urmează să fie amplasate camerele. Apoi se scoate tocul ușii și este spart peretele pentru a fi găsite firele de la reţeaua electrică. Au avut noroc în acest caz, pentru că firele erau aproape de tocul ușii. Dispozitivul a fost alimentat de la firele electrice, după care în jurul acestuia s-a pus o pastă specială de umplere.
Evident, s-a avut grijă să se păstreze un orificiu foarte mic, de dimensiunea unui vârf de ac, prin care camera să poată înregistra imagini. Apoi a fost vopsit locul în aceeași nunaţă cu restul peretelui, eventual a fost folosit și praf pentru a nu fi observată vreo diferenţă. Cu siguranţă resturile au fost aspirate, iar la sfârșit a mai fost făcută o poză pentru a o compara cu cea dinaintea montării dispozitivului", ne-a explicat Mihai Belu.
El ne-a arătat că acet gen de cameră de supraveghere poate fi depistat cu ajutorul unor detectoare profesionale
Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Vineri, 20 Mai 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu