joi, 26 mai 2011

Cum să îţi dai seama dacă cineva minte sau nu. Metode ușoare, puse la punct de cercetători

 Cum să îţi dai seama dacă cineva minte sau nu. Metode ușoare, puse la punct de cercetători
Cum să îţi dai seama dacă cineva minte sau nu. Metode ușoare, puse la punct de cercetători Ce îi dă de gol pe mincinoși? Un studiu Un studiu care te învaţă cum poţi să îţi dai seama dacă cineva minte analizându-i limbajul corpului și felul în care vorbește a fost publicat în American Journal of Forensic Psychiatry, scrie msnbc.
Un profesor de psihologie de la Universitatea UCLA, Edward Geiselman, a studiat timp de câţiva ani metode prin care poţi să îţi dai seama dacă cineva minte sau nu. Geiselman a luat în calcul 60 de studii precedente despre cum să detectezi minciuna. El spune că există câteva indicii care îi dau de gol pe mincinoși:
    Îţi spun numai esenţialul dintr-o întâmplare. "Marea majoritate a oamenilor care mint preferă să nu dea prea multe detalii fiindcă există riscul să nu și le amintească mai târziu", spune Geiselman. Alţii se tem că, dacă spun o poveste mult prea elaborată, cei care îi ascultă nu or să-i creadă.
    Îţi dau mici detalii irelevante despre puţinul pe care l-au povestit, cum ar fi: cu ce erau îmbrăcaţi, ce și-au comandat de băut, ce mașină conduceau. Acest lucru este uneori suspect.
    Răspund la întrebări cu o întrebare. Astfel, dacă îi întrebi: "Unde ai fost aseară?", ei îţi răspund "Unde am fost aseară...?" Geiselman susţine că un lucru care îi dă de gol este să înceapă să îţi răspundă încet, cu dificultate, pentru că își fabrică povestea în minte în acel moment. Este suspect și dacă ezită, vorbesc în propoziţii fragmentate, se opresc și o iau de la capăt. "Ori sunt obosiţi ori mint", crede Geiselman.
    Își mușcă buzele și se uită în altă parte. "Asta arată că ceva nu este în regulă. Înseamnă că trebuie să se gândească bine la un răspuns", spune Geiselman. De asemenea, gesturile mincinoșilor sunt îndreptate spre persoana lor (se joacă cu hainele sau cu o șuviţă de păr).
 
Autor: Gandul
Sursa: www.gandul.info  Joi, 19 Mai 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu