vineri, 15 iulie 2011

Cum iti faci un testament

Cum iti faci un testament
Cum iti faci un testament Europenii obisnuiesc sa-si faca testamentul din tinerete, in general dupa aparitia unui copil, pentru a se asigura ca micutul va primi toata agoniseala parintilor in cazul unei intamplari nefaste. Totodata, actul se intocmeste deseori atunci cand starea de sanatate a unei persoane se deterioreaza. Daca vrei sa-ti faci si tu unul, iata ce trebuie sa stii!
Testamentul este de trei feluri:

in forma autentica;
in forma olografica;
in forma mistica.

Cel care isi face un testament este numit testator.
Testamentul autentic prezinta avantajul ca actul este autentificat de notar, in aceasta forma, daca persoana care vrea sa-si imparta averea dupa bunul sau plac nu stie sa scrie si sa citeasca sau care, din cauza infirmitatii ori din orice alte cauze, nu poate semna.
Contestarea unui testament autentic (intocmit la notar) este mai grea. Actul autentificat are autoritatea publica, iar continutul sau este verificat de notar pentru a nu cuprinde clauze contrare legii sau bunelor moravuri, ori clauze neclare. Testamentul autentic mai are avantajul ca un exemplar original se pastreaza in arhiva biroului notarului public, astfel incat nu poate fi sustras, dosit sau distrus de persoanele interesate.
Testamentul olograf este testamentul scris in intregime, datat si semnat de testator cu mana lui. Desi testamentul olograf este scris chiar de testator, el nu este un act sub semnatura privata oarecare, ci unul solemn. Aceasta forma de testament prezinta unele avantaje: nu te deplasezi la notar, nu platesti taxa la notariat si ramane secret. Poate fi revocat oricand, fie prin redactarea unui alt testament, fie prin distrugerea lui materiala. Are si unele dezavantaje, totodata, cum ar fi: poate fi usor pierdut, sustras sau defaimat ca fiind un fals, caz in care beneficiarul testamentului trebuie sa faca dovada ca provine de la testator. Pierderea sau sustragerea testamentului olograf poate fi evitata prin predarea lui in depozitul unui notar, cu obligatia de a-l infatisa imediat dupa decesul testatorului.
Testamentul mistic este un testament secret. Este vorba de testamentul care este scris de testator - sau de o alta persoana, la cererea testatorului -, semnat de testator si secretizat prin sigilarea lui, inaintea sau chiar cu ocazia prezentarii lui autoritatii publice competente. Este un act sub semnatura privata, iar acesta nu este credibil pana la proba contrarie. In schimb, mentiunile cuprinse in procesul-verbal de predare a testamentului, alcatuit in fata notarului, au forta probanta a inscrisurilor.

Autor: Cancan
Sursa: www.cancan.ro  Vineri, 15 Iulie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu