sâmbătă, 16 iulie 2011

Curăţenia în bucătărie te ferește de toxiinfecţii

Curăţenia în bucătărie te ferește de toxiinfecţii
Curăţenia în bucătărie te ferește de toxiinfecţii
Spălarea riguroasă a veselei, dezinfectarea suprafeţelor și depozitarea corectă a alimentelor sunt esenţiale pentru a evita infecţiile digestive. Specialiștii avertizează că mai ales vara trebuie să acorzi o atenţie sporită igienei în spaţiul de gătit, deoarece căldura favorizează înmulţirea microbilor și insectelor purtătoare de germeni periculoși.
Deși poate părea greu de crezut, bucătăria este locul din casă unde riscul de a te „pricopsi" cu o boală infecţioasă este cel mai mare. Aceasta deoarece temperaturile ridicate și umiditatea specifice spaţiilor de gătit creează un mediu propice de viaţă pentru bacterii și pentru insecte precum gândacii, muștele și furnicile. De asemenea, în astfel de condiţii, alimentele se pot altera și contamina rapid dacă nu le depozitezicorespunzător.

„Pentru a reduce riscul de transmitere a unor maladii microbiene sau  virotice, trebuie ca pe tot parcursul anului, dar mai ales vara, să se recurgă la măsuri riguroase în ceea ce privește condiţiile de păstrare a alimentelor, întreţinerea veselei și a instrumentelor de bucătărie, la măsuri de dezinfecţie, dezinsecţie și de deratizare a bucătăriei", spune medicul primar medicină de familie Garofiţa Nicolae de la Clinica Garomed din București.

Igienă riguroasă, zi de zi

Microbii pot fi oriunde: pe suprafeţele de gătit, în dulapuri, dar mai ales pe bureţi sau pe lavete. Așadar, pentru a-i îndepărta, este bine ca după fiecare masă să se spele vesela cu apă caldă și cu detergent, să se strângă resturile alimentare cu grijă și să se pună imediat la frigider mâncarea rămasă. Ambalajele goale și gunoiul trebuie și ele aruncate zilnic, pentru a nu atrage insectele. În plus, aerisește bucătăria frecvent ori gătește cu geamul deschis sau folosind hota. Atunci când pregătești mâncarea, folosește tocătoare din lemn diferite pentru a tăia carnea crudă și vegetalele, ca să eviţi contaminarea. De asemenea, spală cu minuţiozitate toate ustensilele de gătit și procedează în același fel și cu fructele și cu legumele înainte de a le prepara sau consuma.
În plus, este bine ca săptămânal să faci o dezinfecţie a întregului spaţiu de gătit. „Substanţele dezinfectante trebuie să nu fie periculoase la manipulare și nici toxice în concentraţiile folosite, să aibă un spectru larg de activare germicidă, să se poată îndepărta ușor prin clătire și să nu se imprime pe suprafeţe", explică medicul Garofiţa Nicolae.
Soluţii eficiente contra insectelor
Dacă nu se iau măsuri pentru a împiedica pătrunderea și înmulţirea insectelor în bucătărie, acestea pot fi căi de transmitere a germenilor febrei tifoide și paratifoide, dizenteriei, hepatitei epidemice și a toxiinfecţiilor alimentare. Specialiștii spun că, împotriva lor, poţi folosi insecticide organice destinate eradicării muștelor, gândacilor și furnicilor. Pentru a evita intrarea lor în locuinţă, acoperă cât mai bine gurile de aerisire și orificiile de pătrundere a conductelor și a cablurilor cu site metalice. De asemenea, vara este bine să montezi plase la geamuri.

"Substanţele dezinfectante trebuie să nu fie periculoase la manipulare și nici toxice în concentraţiile folosite, să aibă un spectru larg de activare germicidă, să se poată îndepărta ușor prin clătire și să nu se imprime pe suprafeţe.''
Dr. Garofiţa Nicolae medic de familie

Depozitează corect alimentele!

Infecţiile digestive sunt cauzate adesea și de modul inadecvat în care sunt păstrate alimentele, în special atunci când este vorba despre carnea crudă, ouă, produse lactate și legume. În plus, riscul de alterare și de contaminare cu microbi este crescut dacă păstrezi alimentele la temperatura camerei. De aceea, pune mâncarea la rece la cel mult două ore după preparare și folosește cutii care să se închidă ermetic pentru fiecare aliment în parte. Ai gijă ca întotdeauna să așezi alimentele gătite separat de cele crude. Frigiderul trebuie curăţat și el săptămânal atât în interior cât și în exterior, iar temperatura trebuie să fie între 0 și 5 grade Celsius.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Sambata, 16 Iulie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu