marți, 26 iulie 2011

Trucuri pentru a ţine copiii ocupaţi în mașină, la drum lung

 Trucuri pentru a ţine copiii ocupaţi în mașină, la drum lung


Trucuri pentru a ţine copiii ocupaţi în mașină, la drum lung Dacă mergeţi în vacanţă cu mașina și aveţi de parcurs mulţi kilometri, înarmaţi-vă cu răbdare. Micuţii nu o au, așa că vă vor bombarda cu întrebări. Propuneţi-le câteva jocuri distractive.
Când drumul cu mașina este mai lung decât traseul acasă-parc, cei mici întreabă, la fiecare zece minute, "Tati/ mami, mai e mult?". Ca să nu vă începeţi concediul răspunzând la fel de des la această întrebare, surpindeţi- vă micuţii cu câteva jocuri. Pe lângă faptul că îi va distra călătoria, le veţi pune imaginaţia la treabă și vor învăţa lucruri noi.
De-a v-aţi ascunselea în mașină
Veţi fi surprinși de cât de inventivi sunt cei mici dacă începeţi să creaţi o poveste și îi lăsaţi pe ei să o continue. Sau, pentru mai multă distracţie, jucaţi cu toţii: fiecare dintre pasageri spune câte o frază. La fel de amuzant poate fi jocul imaginar de-a v-aţi ascunselea, în care copilul se gândește la un loc din casă în care "se ascunde", iar ceilalţi îl "caută", punând întrebări: "Ești în debara?", "Ești în dulap?", iar cel "pitit" dă indicaţii: "Mai la stânga", "Ești aproape" etc.

Jocul devine mai distractiv când cel care se ascunde alege locuri în care nu poate intra decât cu gândul: în sertare, în dulapul de pantofi, în coșul de rufe etc. Dacă vreţi să optaţi pentru jocuri educative orientaţi-vă spre unele care au legătură cu pasiunile copiilor. Spre exemplu, dacă le plac animalele, repetaţi împreună caracteristicile unui animal, locurile în care trăiește, mâncarea pe care o consumă etc.
Lecţia de geografie
La fel de util poate fi un joc prin care cei mici învaţă geografie. Printaţi-le de acasă o hartă și puneţi-i să recunoască pe ea judeţele. Lăsaţi-i pe ei să aleagă judeţele urmărind indicativele mașinilor de pe drum. Pe aceeași hartă le puteţi marca de acasă drumul, în așa fel încât să poată aprecia singuri cât a mai rămas până la destinaţia finală.
O altă variantă de a-i distra este formularea de propoziţii pornind de la indicativele auto. Exemplu: când vedeţi o mașină de Covasna, găsiţi două cuvinte care încep cu C, respectiv cu V și formulaţi propoziţii folosind cele două cuvinte.
Pentru a-i ţine ocupaţi pe timpul călătoriei, faceţi de acasă o listă în care scrieţi sau să desenaţi câteva obiective de urmărit, pe care el le bifează pe măsură ce le vede. Câteva idei despre ceea ce puteţi pune pe listă: un tren, un autobuz, două școli, cinci vaci, doi poliţiști, trei biserici, cinci benzinării, un câmp de floarea soarelui (dacă e sezonul), un biciclist etc.
O altă metodă de a-i antrena este numărarea animalelor pe care le văd. Jocul devine interesant dacă inventaţi niște reguli. De exemplu: scorul se dublează pentru cel care vede primul o mașină galbenă. Sau: toate animalele se confiscă dacă pe drum apare o mașină de poliţie sau dacă se trece printr-o localitate care începe cu o anumită literă.
Vă amintiţi păsăreasca?
Dacă aveţi doi sau mai mulţi copii pot juca între ei "Cuvântul misterios": un copil conturează cu degetul în palma altuia, care stă cu ochii închiși, o literă, un cuvânt, o propoziţie, iar cel atins ghicește.
Pe copiii mai mari i-ar putea amuza celebra "păsărească", pe care o vorbeau părinţii în copilărie. Învăţându-i, vă asumaţi însă un risc: s-ar putea să le placă atât de tare încât o să vorbească așa pe toată perioada concediului.
O distracţie comună pentru cei mici și cei mari este povestea care începe cu "din păcate", "din fericire". Fiecare pasager al mașinii contribuie pe rând la joc. Exemplu: Se enunţă tema: A intrat un monstru în mașină. Primul pasager: Din fericire, nu se hrănește cu adulţi. Al doilea: Din păcate, tocmai te-a mușcat. Al treilea: Din fericire, nu mă doare. Al patrulea: din păcate, ţi-a furat ochelarii....
PONTURI
Jocuri pentru cei mai mici dintre pasageri
Un drum lung este cu atât mai dificil cu cât copilul este mai mic, în acest caz opţiunile de joc fiind mai puţine. Pe ei îi liniștește însă muzica pentru copii și poveștile audio, așa că nu uitaţi CD-urile acasă.
Îl puteţi învăţa cum fac animalele, le puteţi număra împreună pe cele pe care le vedeţi, îi puteţi învăţa cântece și poezii. Distraţi-i cu câte o jucărie, însă nu le puneţi pe toate la dispoziţia lor de la începutul călătoriei, ci surprindeţi-i cu una nouă la fiecare jumătate de oră sau o oră. Nu uitaţi să faceţi pauze dese pentru ca cei mici săși dezmorţească picioarele.
Puteţi opta pentru benzinăriile care au și un mic loc de joacă, ori puteţi face un picnic la marginea pădurii. Este indicat să aveţi în mașină o minge sau alte jocuri și indemnaţi- i să alerge pentru a-și consuma energia. Nu uitaţi acasă cărţile și jucăriile lor preferate, cu care îi puteţi liniști când au ajuns la limita răbdării. De asemenea, încercaţi să respectaţi orele de somn de acasă.

Autor: Evenimentul zilei
Sursa: www.evz.ro  Luni, 25 Iulie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu