luni, 28 noiembrie 2011

Cum se congelează corect alimentele

Cum se congelează corect alimentele
Cum se congelează corect alimentele
Produsele congelate pot fi la fel de sănătoase ca cele proaspete, cu condiţia să fie păstrate în condiţii optime.
Una dintre regulile principale pentru a obţine alimente congelate sănătoase este să respectăm întocmai regulile de igienă. Astfel, produsul propriu-zis (fructe, legume, carne, verdeaţă etc.) trebuie spălat, iar recipientul în care îl vom congela trebuie să fie curat. De aceea, carnea nu trebuie congelată în punga în care era când am cumpărat-o, fiindcă a fost atinsă de multe persoane și, prin urmare, este plină de bacterii. Recipientele trebuie să fie din polietilenă (există săculeţi speciali pentru congelator), fiindcă plasticul subţire și sticlele se pot deteriora din cauza temperaturilor foarte scăzute. De asemenea, este foarte important ca pungile să nu fie pline, fiindcă particulele de apă prezente în alimente se solidifică și cresc în volum, existând riscul ca ambalajul să se rupă. Este important și să scoţi, pe cât posibil, tot aerul din pungă.
Nu adăuga sare!
Înainte de congelare, fructele și legumele se dau într-un clocot pentru a elimina toate bacteriile și pentru a stopa activitatea unor enzime care favorizează degradarea alimentelor respective. În plus, în acest mod se reduce timpul de gătire ulterior, după decongelare. Nu pune sare pe alimente, fiindcă scade punctul de congelare și duce la oxidarea alimentelor.
Carnea trebuie degresată, fiindcă la congelator, grăsimea se râncezește rapid. Sosurile puse la congelator trebuie legate cu amidon (feculă), nu cu făină, care formează „cocoloașe" în condiţii de frig.
Pentru a păstra într-o oarecare măsură aspectul apetisant al alimentelor (mai ales al fructelor și al legumelor), poţi recurge la un mic truc. Cu câteva ore înainte de a pune alimentele, pune congelatorul pe poziţia „congelare rapidă" sau „supracongelare" (între -24 și -32 de grade Celsius). Astfel, atunci când vor fi puse alimentele, acestea se vor congela rapid și se va evita formarea în pulpa acestora a unor cristale de gheaţă care le strică aspectul în momentul decongelării. După 12-24 de ore, trece congelatorul la temperatura normală.
Decongelarea, la temperatura ambiantă?
În niciun caz! Frigul oprește înmulţirea bacteriilor, dar nu le distruge. Dacă decongelezi alimentele la temperatura camerei, există riscul ca germenii să se înmulţească necontrolat și să ne îmbolnăvească. Cel mai indicat este să decongelezi alimentele în frigider, scoase din ambalajul în care au fost congelate și puse într-un vas acoperit cu o folie de plastic. De asemenea, poţi decongela și în cuptorul cu microunde setat pe poziţia „decongelare". Acesta favorizează încălzirea rapidă din interior spre exterior, ceea ce reduce timpul de decongelare și scade risculd e oxidare a alimentelor. Fructele și legumele de dimensiuni mici nu se decongelează, ci se pun direct la gătit. Nu arunca sucul fructelor și legumelor decongelate, fiindcă are în compoziţie o cantitate considerabilă de vitamine și de minerale!
Nu recongela alimentele!
Fiindcă frigul nu distruge bacteriile, atunci când alimentele sunt decongelate, germenii sunt „treziţi la viaţă". Dacă mai congelăm o dată produsul respectiv, la a doua decongelare, se produce o înmulţire crescută a bacteriilor, ceea ce crește riscul de toxiinfecţii alimentare.
Cât timp se păstrează alimentele la congelator
Mâncare gătită sau sosuri - 1-2 luni
Carne - 6 luni (porţiunile grase); 10-12 luni (porţiunile fără grăsime)
Pește - 2-3 luni (peștele gras); 4-6 luni (cel mai puţin gras)
Organe și mezeluri - 3-6 luni
Fructe și legume - 8-10 luni
Unt - 8 luni
Îngheţată și sorbeturi de casă - 2-3 luni

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Luni, 28 Noiembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu