luni, 28 noiembrie 2011

În ce vase e bine să gătim?

 În ce vase e bine să gătim?
În ce vase e bine să gătim? Cei preocupaţi să gătească mâncaruri cât mai sănătoase acordă atenţie materialelor din care sunt făcute vasele de bucătărie. Specialiștii sunt de părere că aluminiul, inoxul sau teflonul pot fi periculoase pentru sănătate.
Mai mult, mâncarea încălzită la cuptorul cu microunde în vase de plastic își pierde nutrimenţii și devine toxică.
Lutul păstrează savoarea mâncărurilor
Vasele de lut sunt sigure și nu degajă substanţe chimice în mâncare. Mai mult, sunt ideale pentru prepararea hranei micuţilor. Aroma și gustul mâncărurilor rămân intacte, iar vitaminele nu se pierd. Când cumperi un vas de lut este bine să le alegi pe cele nelăcuite (mai ales pe interior). De regulă, lacurile și vopselele decorative conţin subtanţe toxice (plumb). Optează doar pentru cele de calitate superioară, cu certificat care să ateste puritatea lutului.
Atenţie la vasele din aluminiu!
Specialiștii atrag atenţia asupra faptului că aluminiul este un material foarte toxic pentru organism (provoacă disfuncţii cerebrale și respiratorii). Acesta devine și mai toxic dacă intră în contactul cu alimentele acide (citrice, roșii, vinete etc.). De asemenea, vasele din inox de proastă calitate sunt dăunătoare celor care sunt alergici. De aceea, înainte de a cumpăra un astfel de vas, citește menţiunile de pe ambalaj (pe inoxul de bună calitate este inscripţionat  „10/18” sau „Inox chirurgical”). Ca alternativă poţi alege vasele din Yena. Acestea nu oxidează și sunt potrivite dacă vrei să eviţi alergiile.
Teflonul este nociv?
Dacă alegeţi să gătiţi în vase cu teflon e bine să alegeţi pe cele de bună calitate. Cele inferioare sunt ușor de recunoscut după grosimea stratului antiadeziv și după faptul că se zgârie destul de ușor. În timpul coacerii, teflonul de proastă calitate degajă substanţe toxice. De aceea, este bine să le cumperi doar pe cele fabricate din materiale rezistente și care să ofere un certificat de garanţie asupra materialului din care sunt fabricate. Cu toate acestea, nu le încălziţi niciodată goale și înlocuiţi-le dacă pereţii teflonului sunt uzaţi.

Autor: Click pentru femei
Sursa: www.clickpentrufemei.ro  Duminica, 27 Noiembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu