luni, 9 ianuarie 2012

De ce trebuie să nu supraîncălzești tigăile și să ștergi praful de pe televizor

 De ce trebuie să nu supraîncălzești tigăile și să ștergi praful de pe televizor
De ce trebuie să nu supraîncălzești tigăile și să ștergi praful de pe televizor
Frigiderul, vasele de bucătărie, chiar și televizorul sunt surse de chimicale care ne pot îmbolnăvi și care slăbesc imunitatea copiilor.
În bucătărie se regăsesc o mare parte din lucrurile care emană substanţe dăunătoare pentru sănătate. Pe locul întâi într-un top al pericolelor din bucătărie se situează fumul emis de vasele antiadezive în contact cu o sursă de căldură. Aceste tigăi conţin o substanţă care, în contact cu căldura, emite în atmosferă un fum toxic. Potrivit cercetătorilor, chimicalele eliberate în aer dau, pentru început, dureri de cap și declanșează crize de tuse în cazul persoanelor cu astm. Pentru a reduce efectul nociv al acestor vase de bucătărie, specialiștii ne sfătuiesc să nu le lăsăm prea mult timp pe foc, mai ales pentru preîncălzire, fără mâncare în ele. Sunt de preferat vasele din oţel inoxidabil sau din ceramică.
Tot în bucătărie, un alt loc unde se pot acumula factori nocivi pentru sănătate este frigiderul. Dacă nu este curăţat în mod regulat, la cel mult două săptămâni, dacă nu este reglat la o temperatură corespunzătoare și dacă mâncarea este lăsată prea mult timp în frigider, iau naștere microbi care pot determina apariţia infecţiilor alimentare.
Ecranul televizorului emană chimicale

În sufragerie, dacă aveţi covoare, trebuie să știţi că acestea reţin foarte mult praf și trebuie nu doar aspirate, ci și scuturate regulat. Tot din cauza prafului care se acumulează în ţesături, trebuie curăţate des canapeaua, și fotoliile. În general, pe lângă praf, în aceste ţesături se acumulează și alte particule care ne pot compromite starea de sănătate, cum sunt polenul, dănuător pentru persoanele alergice, chimicalele emise de vopseaua de pe pereţi sau de produsele de curăţat.
Praful de pe televizor are un statut aparte, deoarece conţine o substanţă toxică folosită îndeosebi pentru echipamente electronice. Când plasticul televizorului se încălzește, în aer este eliberată substanţa difenileter polibrominat, care se atașează de particulele de praf. Studiile au arătat că, odată inhalat, acest praf poate duce la afectarea echilibrului hormonal, mai ales în cazul copiilor, creând probleme în special în ceea ce privește funcţia tiroidei și hormonilor sexuali feminini.
Odorizantele de cameră pot fi toxice
Cele mai multe odorizante de cameră, fie ele sub formă de spray, fie ele geluri, eliberează în aer, pe lângă o aromă plăcută, și o serie de substanţe care irită căile aeriene superioare, chiar și mucoasa pulmonară și determină apariţia durerilor de cap. Specialiștii recomandă înlocuirea acestora cu plante frumos mirositoare. Persoanele alergice la polen ar trebui să renunţe la orice metodă de parfumare a camerelor.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Luni, 9 Ianuarie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu