vineri, 27 iulie 2012

Top 10 gadgeturi care nu trebuie cumpărate acum

Top 10 gadgeturi care nu trebuie cumpărate acum

26 iulie 2012, 21:24 |  Autor:  | 1794 afişări
Fanii gadgeturilor ar trebui să aştepte toamna, când se anunţă multe lansări
Foto: reuters

Fanii gadgeturilor ar trebui să aştepte toamna, când se anunţă multe lansări

 
Site-urile de specialitate au întocmit o listă a produselor electronice pentru care este recomandat să mai aşteptaţi puţin înainte de a le cumpăra.
Se spune că răbdarea e o virtute, dar, la fel ca şi cumpătarea sau virginitatea, nu furnizează niciun pic de bucurie. Din păcate, dacă vrei să ai bucurii depline oferite de minunile tehnologice, sau chiar să ajungi la o stare de „techxtaz", e nevoie, adeseori, să-ţi reprimi dorinţa de a cumpăra un nou gadget azi şi să aştepţi să apară versiunea următoare. Sigur că, în unele cazuri, chiar „azi" este momentul să cumperi un anumit gadget.

Sau poate ţi-ai scăpat telefonul mobil în WC şi se impune să-l înlocuieşti deîndată. Dar când nu reuşeşti să te abţii şi îţi cumperi un telefon sofisticat cu o lună înainte de lansarea versiunii următoare a aceluiaşi aparat, poţi să-ţi cumperi şi un tricou pe care scrie „fraier". Chiar în aceşti termeni se exprimă Avram Pitch, directorul editorial de la Laptopmag.com, în introducerea unui top 10 al gadgeturilor pe care ar fi stupid să te grăbeşti să le cumperi în această vară. Citeşte acest top şi dacă regăseşti în el un obiect pe care ţi-l doreşti foarte tare, taie-l deocamdată de pe lista de cumpărături urgente.

1. iPhone
Dacă te numeri printre fanii iPhone, nu te grăbi să cumperi unul chiar acum, când sunt din ce în ce mai numeroase zvonurile legate de lansarea unui nou model în această toamnă (posibil 21 septembrie). În acest moment, nu se ştiu cu exactitate datele tehnice ale noului model. Nu se ştie, de fapt, nici măcar dacă se va numi „iPhone 5".

Putem fi, însă, destul de siguri că va dispune de conectivitate 4G, de un procesor mai rapid, de o cameră mai performantă şi de un ecran mai mare şi cu rezoluţie mai înaltă. Deşi o aşteptare de două-trei luni poate părea lungă dacă nerăbdarea e mare, gândeşte-te că e posibil să ţii acest telefon doi ani (n.r. - abonamentele pe doi ani permit o reducere considerabilă a preţului de achiziţie). Şi gândeşte-te dacă vrei să fii fraierul care se va chinui tot anul 2013 cu sora mai bătrână şi mai înceată a „asistentei" vocale Siri.

2. Tabletele Windows
Dacă vrei să cumperi o tabletă cu sistem de operare Windows 7, eşti fie un masochist ahtiat după atingeri repetitive, fie un director de aprovizionare sadic, care se bucură de fiecare dată când poate spori suferinţele angajaţilor. Să vedem faptele: deşi Windows 7 poate rula toate aplicaţiile pe care ţi le-ai dori, interfaţa e foarte puţin prietenoasă pentru degetele de adult. Însă în toamnă (mai exact, pe 26 octombrie) e aşteptată lansarea Windows 8, care aduce interfaţa Metro, mult mai accesibilă. Mai mult, ea vine şi cu o versiune pentru procesoare ARM, destinate tabletelor, care vor deveni astfel mai subţiri, mai uşoare şi mai rezistente. Desigur, imediat vor apărea o sumedenie de gadgeturi echipate cu Windows 8, printre cele mai aşteptate fiind Lenovo IdeaPad Yoga, al cărui capac se poate roti cu până la 360º, transformând laptopul în tabletă.

3. Ultrabook-uri
Prima generaţie de ultrabook-uri - o nouă specie de notebook-uri, ultrasubţiri şi cu pornire instantanee - s-a lansat în toamna trecută şi a adus încasări considerabile producătorilor şi retailerilor din domeniu. Cu toate acestea, deşi „vedete" precum Asus Zenbook UX31 sau Toshiba Portege Z835 sunt încă pe val, sfârşitul acestei veri va aduce deja noua generaţie de ultrabook-uri, care prezintă îmbunătăţiri considerabile. În primul rând, ele vor fi dotate cu procesoare Intel Core din a treia generaţie (tip Ivy Bridge), mult mai rapide şi mai eficiente. De asemenea, majoritatea vor avea ecrane de înaltă rezoluţie (HD). Vedeta acestei a doua generaţii ar putea fi Lenovo ThinkPad X1 Carbon, cu un ecran de 14 inchi şi rezoluţie de 1600x900 pixeli, într-o carcasă de numai 19 mm. În plus, are cea mai bună tastatură pe care o poate oferi azi industria calculatoarelor.

4. iPod Touch
Într-o epocă în care mai toată lumea îşi cumpără smartphone-uri, care acoperă cu brio şi funcţiile de redare ale  media-playerelor dedicate, acestea din urmă devin o specie pe cale de dispariţie. Efectul este oarecum atenuat în cazul iPod-urilor, datorită freneziei fanilor Apple. Pentru cei care vor să aibă şi un iPhone fară... phone, deci şi fără costurile aduse de abonament, iPod Touch rămâne o opţiune destul de populară. Să presupunem că îţi doreşti un iPod. Şi în acest caz, recomandarea specialiştilor e să mai aştepţi puţin, pentru că s-au înmulţit şi zvonurile privind lansarea „noului iPod" în această toamnă. Scurgerile de informaţii despre detaliile tehnice sugerează că acesta ar urma să aibă un procesor dual-core A4 şi un ecran de 4 inchi. Acest tandem oferă aplicaţii mai rapide, acces la jocuri mai spectaculoase sau vizionări video la înaltă rezoluţie.

5. Telefoane 4G
Noul standard de transfer de date pentru telefoanele mobile LTE (Long Term Evolution), vândut drept „conectivitate 4G", promite viteze medii de transfer de 50-300 Mbps (maximum 672 Mbps), cifre de vis pentru utilizatorii de 3G, care beneficiază azi de viteze medii de 2Mbps (maximum 14 Mbps, sau 56 Mbps doar cu HSPA+). Greu să rezişti unor telefoane care promit asemenea viteze de transfer, ca de pildă Samsung Galaxy Nexus, HTC Evo 4G LTE sau LG Viper 4G LTE. Doar că în România reţele 4G nu există: marii operatori de telefonie şi-au anunţat abia în acest an intenţia de a le dezvolta, iar termenul cel mai optimist este 2013. Şi atunci, la ce bun să cheltuieşti sume considerabile în plus pentru o facilitate a telefonului pe care să n-o poţi folosi ?

6. Televizoare Smart
Secretomania celor de la Apple nu lasă să scape niciun detaliu despre preconizatul Apple TV, dar sursele vorbesc despre lansarea acestui aparat către sfârşitul anului. Dar un televizor cu un ecran care să arate ca o tabletă deja nu mai e ceva nou. LG a prezentat de curând modelul G2 Smart TV, care foloseşte o interfaţă Google TV 2.0 şi poate fi comandat prin voce, dar şi prin gesturi, graţie sistemului de telecomandă „Magic". Modelul K55 Smart TV, dotat cu sistem de operare Android 4.0, de la Lenovo, a fost lansat recent pe pieţele asiatice şi e aşteptat în curând şi în Europa şi America. Pe scurt, şi în domeniul televizoarelor Smart începe să apară concurenţa, iar producătorii vor fi obligaţi să mai scadă preţurile, deci şi în acest caz aşteptarea face toţi banii!

7. Telefoane cu Windows
Nokia Lumia 900 are un design superb, iar HTC Titan II vine cu o cameră excepţională de 16 megapixeli, dar când vine vorba de specificaţii tehnice, aplicaţii şi multitasking, telefoanele cu Windows sunt încă mult în urma celor care operează cu Android sau iOS (sistemul de operare al iPhone).

Se aşteaptă însă ca lansarea Windows 8 în această toamnă să reducă avansul competitorilor. Se pare că noul sistem de operare va putea rula pe procesoare dual-core, va permite rezoluţii mai mari ale ecranului şi va suporta aplicaţii care controlează alte softuri, condiţie obligatorie pentru multitasking. Sigur, există şi varianta unui upgrade al sistemului de operare. Dar Microsoft a emis comunicate contradictorii în acest sens, aşa că e mai bine să nu rişti. Dacă vrei neapărat un telefon Windows, aşteaptă până la sfârşitul toamnei!

8. Samsung Galaxy Note
Telefonul-tabletă al celor de la Samsung, cu ecranul său uriaş, de 5.3 inchi, şi dotat cu stilus, a făcut senzaţie în primăvara trecută, atunci când a fost lansat. Însă, la cât de repede evoluează tehnologia mobilă, după numai câteva luni Galaxy Note a început să pară oarecum demodat. Înlocuitorul său nu s-a lăsat aşteptat: în această toamnă, cel mai probabil în octombrie, va fi lansat Galaxy Note 2, cu suport pentru sistemul de operare Android 4.1 Jelly Bean, cu un procesor quad-core mai rapid şi chiar cu un ecran mai mare! Specialiştii estimează că la noul dispozitiv va avea performanţe îmbunătăţite în ceea ce priveşte recunoaşterea scrisului de mână şi alte câteva facilităţi-surpriză, aşa că e ceva pentru care merită să mai aştepţi trei luni.

9. Dispozitive eReader
Deşi au pierdut mult teren după răspândirea cvasi-universală a tabletelor, eReader-ele se menţin încă pe piaţă. Ba chiar există câteva modele foarte bune în prezent, de la Amazon Kindle Fire (foarte asemănător cu o tabletă) până la Nook Simple Touch al celor de la Barnes & Noble. Însă, oricât de bune ar fi ofertele prezente pe piaţă, ceea ce urmează în această vară e şi mai bun: la fel ca Barnes &  Noble în primăvară, Amazon va lansa o versiune eReader îmbunătăţită pentru lectura în întuneric. Lucrurile nu se opresc aici: Kindle Fire 2 e aşteptat în toamnă şi e aproape sigur că până la sfârşitul anului va apărea încă un model Nook, cu rezoluţie îmbunătăţită la 1024 x 600. În plus, se vorbeşte deja de tehnologia în culori. Aşa că mai bine aşteaptă câteva luni şi poate vei avea un eReader color şi adaptat la întuneric, în locul unuia clasic, în tonuri de gri.

10. Telefoane BlackBerry
Research in Motion (RIM), compania care produce telefoanele BlackBerry, pare încremenită într-o buclă temporală, oferind telefoane cu performanţe demne de anul 2009: procesor single-core de 800 MHz, ecrane mici, de 2.4 inchi şi un sistem de operare demodat. Iar majoritatea potenţialilor clienţi nu mai cumpără astfel de aparate, pe care te aştepţi să le găseşti mai degrabă în magazinele de vechituri, decât la reprezentanţele operatorilor de telefonie.

Există însă semnale că RIM se pregăteşte să lanseze spre sfârşitul anului o gamă complet nouă de aparate care vor funcţiona cu noul BlackBerry 10. În toamnă e aşteptat noul BlackBerry London, cu un ecran tactil mai mare şi cu un procesor mai rapid decât au avut vreodată telefoanele RIM.

Adaptare de Andrei Velea după Laptopmag.com
sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu