sâmbătă, 11 august 2012

Sistemul care permite INDENTIFICAREA SURSEI PENTRU ORICE INFORMAŢIE DE PE INTERNET

de Florin Badescu Postat la: 10.08.2012 16:46 Ultima actualizare: 10.08.2012 16:55
Reuters
Un cercetător portughez de la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) a pus la punct un sistem matematic ce permite identificarea sursei pentru orice tip de informaţie care circulă pe internet, dar şi originea epidemiilor şi chiar a atentatelor, au anunţat vineri reprezentanţii instituţiei.
Cercetătorul Petro Pinto, care lucrează la Laboratorul de comunicaţii audiovizuale din cadrul EPFL, a pus la punct un sistem "care ar putea să se dovedească un aliat preţios" pentru aceia care efectuează anchete criminale sau care caută originea unei informaţii apărute pe internet, informează AFP.
"Graţie metodei noastre, reuşim să ajungem la sursa oricărui tip de informaţii care circulă într-o reţea şi putem să facem acest lucru monitorizând un număr restrâns de membri", a explicat Pedro Pinto.
Pentru a-şi exemplifica reuşita, savantul portughez a spus că a reuşit să îl depisteze pe autorul unui zvon care circula între 500 de membri ai unei aceleiaşi reţele, observând mesajele schimbate doar între 15 şi 20 de persoane.
"Algoritmul nostru este capabil să refacă în sens invers drumul parcurs de informaţie şi să urce până la sursă", a precizat Pinto.
Cercetătorul portughez şi-a testat sistemul şi pentru a găsi originea unei maladii infecţioase în Africa de Sud. "Prin modelarea informatică a reţelelor de circulare a apei, a râurilor şi a transporturilor umane, am putuit să găsim locul unde au fost declarate primele cazuri", a explicat Pedro Pinto.
Cercetătorul şi-a testat sistemul şi pe comunicaţiile telefonice asociate cu pregătirea atentatelor din 11 septembrie 2011. "Reconstruind reţeaua acestor terorişti doar pe baza informaţiilor apărute în presă, sistemul nostru ne-a oferit trei suspecţi potenţiali, dintre care unul era chiar liderul dovedit al acelor atacuri, potrivit anchetei oficiale".
Detaliile despre acest algoritm special au fost publicate vineri în revista Physical Review Letters.
Pedro Pinto a lucrat la algoritmul său sub coordonarea a doi profesori elveţieni de la EPFL: Patrick Thyran şi Martin Vetterli.
Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu