În cazul celor pentru care munca implică şi călătorii dese cu avionul, alţii, aşa cum se întâmplă pentru Julia Cameron, această teamă greu de suportat devine o piedică în calea obligaţiilor impuse de serviciu. 
După zeci de ani în care a suferit din acest motiv, Cameron şi-a învins frica şi a scris o carte despre metodele ei mai puţin obişnuite în confruntarea cu teama care îi împiedică pe unii călători să aleagă avionul ca mijloc de transport.
 
Cameron recomandă să ţii un jurnal în care să porţi un dialog cu tine însuţi şi să scrii o rugăciune pentru fiecare etapă a călătoriei. De asemenea, ea sugerează că este necesară distragerea atenţiei cu o revistă fără valoare intelectuală, aceasta fiind o tactică eficientă pentru atenuarea anxietăţii legate de zbor. 
 
La Cameron, fobia se manifestă printr-o lipsă de control şi o minte anxioasă, care imaginează scenarii cumplite. Aerofobia este destul de larg răspândită şi, de multe ori, este o combinaţie de mai multe fobii, inclusiv claustrofobie (teama de spaţii inchise), acrofobie (teama de înălţimi) şi agorafobie (teama de a avea atacuri de panică în anumite spaţii în care nu deţii controlul).
 
Psihologii susţin că teama de zbor poate fi vindecată în timp, prin terapie comportamentală, scrie BBC. Tratamentele tradiţionale constau de multe ori în identificarea temerilor unui pacient şi a gândurilor care provoacă această frică. Apoi pacienţii sunt puşi să-şi învingă temerile, printr-un exerciţiu de imaginaţie ce constă în simularea zborului sau chiar sunt îndemnaţi să se urce în avion.
 
Psihologul Todd Farchione oferă câteva sfaturi pentru cei care se tem de zbor şi propune metode eficiente pentru a învinge această teamă.
 
Educaţie
 
Cărţile despre anxietate şi teama de zbor îi pot ajuta pe călătorii cu probleme să înţeleagă procesul mintal şi fizic care are loc atunci când o fobie se manifestă, ajutând astfel la un mai bun control al reacţiilor anxioase. Psihologii recomandă chiar vizionarea unor clipuri video cu avioane care decolează şi aterizează, pentru a le ajuta pe persoanele anxioase să se familiarizeze cu procesul.
 
Vizualizare
 
La fel cum sportivii vizualiză că vor da un gol perfect, cei care suferă de aerofobie ar trebui să vizualizeze un zbor lin, de la sosirea la aeroport, urcarea în avion, fixarea centurii de siguranţă până la aterizarea în condiţii de siguranţă. Vizualizarea este o formă de practică ce ajută la pregătirea şi calmarea oamenilor înainte de o experienţă cu miză mare.
 
Alungarea gândurile negative
 
Psihologii recomandă oprirea proceselor negative de gândire imediat cum ele apar, prin repetarea cuvântului „stop“ şi înlocuirea gândurilor negative cu cele pozitive. Cel mai bine este să te concentrezi pe respiraţie, să inspiri adânc şi să expiri lent. 
 
Calmantele
 
În cele din urmă, pentru fobii severe, medicamentele pot fi o alternativă. Medicii pot prescrie medicamente anti-anxietate, pentru a-i ajuta pe oamenii speriaţi să îşi calmeze nervii înainte de zbor.