joi, 28 noiembrie 2013

 Inventatorul 'www': Ne îndreptăm spre un internet 'cenzurat și supravegheat'
Inventatorul 'www': Ne îndreptăm spre un internet 'cenzurat și supravegheat'
Britanicul Tim Berners-Lee, principalul inventator al 'world wide web', a atras vineri atenţia asupra unui internet 'cenzurat și supravegheat', care ar constitui o ameninţare la adresa democraţiei, relatează AFP.
'Internetul și reţelele de socializare îi încurajează din ce în ce mai mult pe oameni să se organizeze, să acţioneze și să scoată la lumină fărădelegile comise în întreaga lume. Aceasta constituie o ameninţare pentru anumite guverne și duce la amplificarea supravegherii și a cenzurii, care ameninţă, la rândul lor, viitorul democraţiei', a declarat britanicul, în vârstă de 58 de ani, care a lansat internetul în ziua de Crăciun a anului 1990.
'Măsuri curajoase sunt, acum, esenţiale pentru asigurarea protecţiei drepturilor noastre fundamentale la viaţa privată și libertatea de opinie online', a adăugat Berners-Lee, cu ocazia lansării 'Indicelui Web 2013', care măsoară creșterea, utilitatea și impactul internetului asupra indivizilor și statelor.

Studiul a condus la crearea unui clasament pe ţări care plasează pe primul loc Suedia, iar pe locul doi Norvegia. În pofida criticilor recente privind încălcarea vieţii private, provocate de dezvăluirile fostului consultant al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden, Marea Britanie și SUA se află pe locurile trei și patru în acest clasament, datorită unor criterii precum 'disponibilitatea conţinutului relevant' sau 'impactul politic', notează agenţia de presă franceză.


Indicele a retrogradat totuși Statele Unite cu două locuri, în special din cauza unui scor mediocru în ceea ce privește viaţa privată a internauţilor, care nu sunt protejaţi suficient de efectele supravegherii electronice exhaustive.


Printre naţiunile emergente, Mexicul se află în frunte, în faţa Columbiei, Braziliei, Costa Ricăi și Africii de Sud. Filipinele sunt pe primul loc între ţările pe cale de dezvoltare


Autor: Capital
Sursa: www.capital.ro  Sambata, 23 Noiembrie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu