luni, 23 iulie 2012

 Ce spun despre tine culorile pe care le alegi
Ce spun despre tine culorile pe care le alegi Într-un univers gri, o cromatică vie în vestimentaţie sau în amenajările interioare poate reprezenta aproape o atitudine nonconformistă. Culorile au efect asupra stării noastre de spirit, asupra capacităţii de memorare și a sănătăţii. Nu în ultimul rând, pot influenţa o negociere sau te pot ajuta să impresionezi un potenţial angajator, la nivel subconștient
Culorile nu au numai un rol estetic, de decorare a lumii înconjurătoare, ci au și efecte extrem de puternice asupra psihicului nostru, asupra sentimentelor și emoţiilor noastre și, evident, asupra modului în care recepţionăm o informaţie. 
Wagner Institute for Color Research, din Santa Barbara, California, cercetează de câteva decenii efectele culorilor asupra psihicului uman, iar rezultatele au fost folosite în toate domeniile de activitate, pentru a ajuta omul să se integreze într-un anumit sistem. De pildă, respondenţii la un sondaj privind principalele calităţi după care aleg un produs din raft au spus că dau culorii mai mult de 50% din importanţă, în timp ce simţul tactil contează în proporţie de 5,6, iar auzul și mirosul, mai puţin de 1% fiecare.
„Preferinţele cuiva pentru anumite culori pot oferi informaţii importante despre structura personalităţii sale”, consideră Amelia Dumitrescu, psihoterapeut, Institutul Român de Psihoterapie Integrativă. „În momentul în care facem alegerea unei anumite culori ne proiectăm trăirile și stările în exterior.”
Dacă vrem să descifrăm mai multe despre persoanele din jurul nostru, despre potenţialii parteneri de afaceri, alegerile cromatice ne dau informaţii neașteptate. „Deși percepţia culorii este cumva subiectivă, există câteva efecte ale culorilor care au o semnificaţie universală”, spune Amelia Dumitrescu.
Dacă te înconjori de...
ROȘU: inspiră energie, forţă, pasiune, sexualitate. Persoanele care iubesc această culoare au un ego debordant și sunt raţionale în același timp.
GALBEN: caracterizează persoanele fericite, pline de viaţă, uneori timide și sensibile. Sunt persoane de încredere, emană o sănătate fizică și mentală de invidiat. Galbenul caracterizează și persoanele geloase, câteodată nesigure pe ele. Ca stări psihice, galbenul influenţează capacitatea de concentrare, mobilizarea, vigilenţa.
PORTOCALIU: este o culoare senzuală și, fiind apropiată de roșu, dezvăluie persoane calde, care radiază bunătate, persoane cu foarte mult optimism.
ROZ: culoarea tinereţii. Dacă apare frecvent în vestimentaţie, denotă imaturitate, dorinţa de a copilări, de a retrăi bucuria tinereţii. Dezavantajul celor din aceasta categorie este că sunt lipsiţi de puterea de decizie și sunt obsedaţi de propria persoană.
ALB: este perceput ca expresie a purităţii, curăţeniei și limpezimii. Persoanele care se înconjoară de mult alb au intenţii bune, sunt darnice, inocente și, de obicei, adeptele stilului de viaţă simplu. Nu le plac complicaţiile, nu se implică în scandaluri și ies de cele mai multe ori din fiecare confruntare cu fruntea sus. Caracteristicile acestor persoane sunt diplomaţia și forţa de caracter. Dacă este folosit în decorarea biroului, albul pur și intens face pupilele să se contracte, de aceea este considerat obositor.
NEGRU: reprezintă misterul, necunoscutul și, câteodată, nevoia de singurătate.Persoanele care iubesc această culoare sunt greu de abordat, dar foarte devotate și, în același timp, conservatoare. Specialiștii descurajează folosirea acestei nonculori în mediul de lucru sau acasă: reduce activitatea mentală și pe cea metabolică, inducând stări depresive, de neliniște, de disperare. Fiziologic, reduce mult activităţile vitale, scade pulsul, minimalizează capacitatea de răspuns la stimulii din mediul ambiant.
GRI: simbolizează neutralitate și sofisticare, la fel de autoritar ca și negrul. Dar un angajator ar trebui să știe că, în plan psihologic, cei care preferă griul nutresc în subconștient dorinţa de a se delimita, de a nu se implica, de a rămâne izolaţi de orice influenţă.
MARO: comunică echilibru și credibilitate. Denotă o persoană hotărâtă, prietenoasă, cu picioarele pe pământ.
ALBASTRU: este o culoare calmantă și clară. Aceasta este culoarea luptătorilor, a persoanelor care vor să se per¬fecţioneze într-un domeniu de activitate. Adesea, sunt firi introvertite, care se dedică muncii, în special domeniilor de cercetare. Paradoxal, abuzul de albastru în decorarea interioarelor poate provoca depresie.
VERDE: are un tonus excepţional. Persoanele care preferă verdele sunt prietenoase, perfecţioniste și autoritare.
VIOLET: este asociat cu fantezia, creativitatea. Reprezintă regalitatea sau o lume plină de romantism. Respingerea violetului semnifică teamă de angajare, ezitare.



Autor: Revista Felicia
Sursa: www.revistafelicia.ro  Luni, 23 Iulie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu