duminică, 7 octombrie 2012

Psihologia culorilor

 Psihologia culorilor
Psihologia culorilor
alde sau reci, culorile îmbunătăţesc starea psihică și fizică, fiind indicate pentru ameliorarea a peste 300 de afecţiuni.
În ultimii ani, studiile au demonstrat că preferinţa pentru anumite culori denotă caracterul unei persoane, motiv pentru care în SUA există chiar angajatori care își supun candidaţii la testul culorilor, denumit Dewey, pentru a descoperi personalitatea noului angajat. Pictorii, designerii, terapeuţii, nutriţioniștii, politicienii sunt doar câteva categorii profesionale care exploatează beneficiile culorilor în activităţile zilnice.

„Numeroase studii arată cum acţionează culorile asupra emoţiilor și senzaţiilor noastre. Creierul uman poate să asocieze o culoare cu o situaţie, o trăire, o experienţă traumatizantă sau dimpotrivă cu un eveniment festiv - benefic. Culoarea este definită ca reflexie a luminii pe diferite obiecte. Noi percepem de fapt această reflexie. Fizic, fiecare culoare are o anumită lungime de undă. Din punct de vedere al psihicului și al percepţiei umane, aceste lungimi de undă reprezintă o energie la care fiecare persoană reacţionează diferit", spune Cristina Bălănescu, medic primar de medicină generală cu competenţă în ramuri ale medicinei alternative.


Roșu, asociat cu puterea


În funcţie de senzaţiile pe care le creează, culorile sunt calde (roșu, portocaliu și galben) și reci (verde, albastru, violet). Fiecare culoare are o însemnătate aparte. Astfel, culoarea roșie este sinonimul puterii, al pasiunii, al dominării și simbolizează o mare voinţă. „În decoraţiuni, roșul poate fi relaxant, dar și excitant. Nu este indicat să se folosească roșu în zugrăvirea pereţilor unui dormitor, deoarece duce la apariţia insomniilor. Dacă doriţi să-l folosiţi pentru a încălzi atmosfera într-o încăpere, optaţi pentru accesorii, tablouri, perne, draperii",  spune medicul. Tot o culoare caldă, portocaliul simbolizează veselia, stimulează ambiţia și încrederea în sine și induce o stare de liniște. Este potrivită pentru holuri și saloane și ideală pentru lenjerie de pat, dar și pentru pereţii unui birou. Pentru toate camerele din casă poate fi utilizat fără excepţii galbenul, cea mai strălucitoare culoare din spectru, spun specialiștii, care induce veselie și bucuria de a trăi, energizează și dă senzaţia de căldură.


Stări de relaxare


Verdele, una dintre cele trei culori considerate reci, este asociat cu repausul și relaxarea. Această culoare calmează spiritul, liniștește atmosfera, de aceea este folosit în ședinţele de hipnoză. Este recomandat în dormitoare, camere de relaxare, spitale sau aziluri. „Anul trecut, am cumpărat un apartament cu două camere, care a necesitat unele îmbunătăţiri. Evident că a trebuit să-l și zugrăvim. Eu mă gândisem să vopsim pereţii din dormitor în alb, însă soţul meu voia o culoare. Prin urmare, pereţii au fost vopsiţi în verde, culoarea sa preferată. Am observat că mă simt mult mai bine în dormitor decât în sufragerie, unde am optat pentru alb",  recunoaște Maria Constantin (35 de ani), din Ploiești.


Specialiștii insistă asupra faptului că beneficiile culorilor asupra noastră ţin de modul cum le percepem. „Simt că albastrul este o culoare special creată pentru mine. De fiecare dată când mă îmbrac în această culoare mă binedispun brusc și sunt mai încrezătoare în felul cum arăt", spune Cristina Spiridon (29 de ani), din București. Din punct de vedere psihologic, albastrul este sinonim cu calmul. Pulsul și tensiunea scad în timp ce privim culoarea albastră, de aceea reprezintă o bună alegere pentru vopsirea pereţilor din dormitor. Tot pentru pereţii din dormitor este indicat și violetul, care induce o stare de liniște și de visare și este eficient în combaterea insomniei.


Ce culori alungă depresia de toamnă


Toamna, când una din zece persoane este afectată de o formă de depresie, culorile au capacitatea de a alunga această stare. „Toamna sunt indicate: portocaliu, violet, roșu, ruginiu, verde cu nuanţele sale, galben. Este bine să fie evitate hainele negre și cele roz, deoarece contrastează puternic cu culorile specifice și pot produce dezechilibre energetice", explică medicul Cristina Bălănescu.


Cum ajută cromoterapia


Peste 300 de afecţiuni pot fi tratate cu ajutorul cromoterapiei (terapia prin culoare). Specialiștii recomandă 15 ședinţe, de preferat consecutive. „ La nivel fizic, roșul ameliorează durerile musculare, tratează  anemia și frigiditatea, dar agravează hipertensiunea arterială și insomnia. Portocaliul stimulează respiraţia și ajută la fixarea calciului în organism, dar agravează bulimia. Galbenul crește apetitul și tonusul muscular, combate constipaţia, dar agravează eczemele.


Verdele îmbunătăţește funcţia inimii, plămânilor și ţine sub control hipertensiunea arterială și astmul. Albastrul este antiseptic, combate obezitatea și insomnia", explică dr. Bălănescu.

Click pe imagine pentru a mări.
 



Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Miercuri, 3 Octombrie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu